
1 
 

Frequently Asked Questions (FAQ) and Answers 
Fair Labor Standards Act (FLSA)  

 
Note:   The FLSA and related federal regulations govern who is exempt from the statutory 
minimum wage and overtime provisions.  The following Q&As apply to professional staff 
employees. 
 
 
Q1. What differentiates exempt from nonexempt employees under the FLSA? 
 
A1. An exempt employee must be paid on a salary basis, not an hourly rate and must 

perform exempt job duties as defined by federal law.  Job titles alone do not determine 
the exempt or nonexempt status of employees.   

 
Q2. Are the nonexempt jobs still considered “professional” jobs? 
 
A2. The exemption status (exempt or nonexempt) does not change the professional nature 

or significance of the job at the College.  It is simply a legal designation related to pay 
and overtime requirements under federal law.   

 
Q3. Does the FLSA exemption status impact membership in the NSCPA bargaining 

unit? 
  
A3. FLSA exemption status does not affect whether an employee is covered by the NSCPA 

bargaining unit, the NSCS-NSCPA Bargaining Agreement and/or Board Policies.  
NSCPA remains the exclusive bargaining agent for full-time professional staff employees 
described in Section 1.1 of the NSCS-NSCPA Bargaining Agreement.  

 
Q4. How are nonexempt employees compensated for overtime hours worked? 
 
A4. NSCPA employees can refer to the NSCS-NSCPA Bargaining Agreement which 

describes how compensatory time will be provided. 
  

Non-union professional staff employees can refer to Board Policy 5032 which describes 
how compensatory time will be provided.  

 
Q5. Do nonexempt employees need to obtain prior approval from his/her supervisor 

prior to working overtime?  
 
A5.  Yes. 
 
Q6. If an employee fails to obtain prior approval from his/her supervisor prior to 

working overtime, is the College still required to provide compensatory time for 
the hours worked?  

 
A6. Yes, the College still has compensatory time obligations if the supervisor knows or 

“should have known” that overtime work was performed and did nothing to stop it from 
occurring.   
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Q7. How can a supervisor ensure that nonexempt employees aren’t working overtime 
hours?  

 
A7. Supervisors must communicate clearly to employees about the forty (40) hour work 

week limit.  Supervisors must enforce the requirement for employees to obtain approval 
prior to working overtime.  Finally, supervisors must clearly inform employees that they 
are not allowed to work at home, work through lunch periods or work before/after 
assigned work hours due to the overtime/compensatory time consequences.  

 
Q8. Does travel time count as “hours worked” for purposes of calculating 

overtime/compensatory time? 
 
A8. Yes, time spent traveling is considered compensable work time.  Travel time does not 

include commuting time for employees to travel to and from home.  
 
Q9. Does meal time or time sleeping count as “hours worked” for purposes of 

calculating overtime/compensatory time? 
 
A9. No, time spent at meals or sleeping does not count as hours worked.  
 
Q10. Do holidays, compensatory time, sick leave or vacation leave count as “hours 

worked” for purposes of calculating overtime/compensatory time? 
 
A10. No.  
 
Q11. Do paid break periods count as “hours worked” for purposes of calculating 

overtime/compensatory time? 
 
A11. Yes, federal law considers the breaks as compensable work hours that would be 

included in the sum of hours worked during the work week and considered in 
determining if overtime was worked. 

 
Q12. Do unpaid lunch breaks count as “hours worked” for purposes of calculating 

overtime/compensatory time? 
 
A12. No, as long as the employee is not performing work during the unpaid lunch break.  
 
Q13. Is on-call time considered “hours worked” for purposes of calculating 

overtime/compensatory time? 
 
A13.  On-call time for purposes of calculating overtime/compensatory time is a case by case 

determination. Not all on-call time are hours worked.  
 
 An employee who is required to remain at work, or close thereto, and cannot use the 

time for his/her own personal purposes is considered on-call time and the time qualifies 
for calculating overtime/compensatory time.   

 
 If an employee is not required to remain at work but must be accessible by telephone, 

the frequency of work calls will determine whether or not the time qualifies for calculating 
overtime/compensatory time.  If work interruptions occur so frequently that the employee 
is not able to use the time for his/her own personal purposes, the employee is 
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considered to be working and all the time qualifies for calculating overtime/compensatory 
time.   

 
 An employee who is allowed to be away from work but is required to be accessible by 

telephone will not be considered working while waiting for possible calls, if the work calls 
are infrequent and limited in duration so that the employee can use the time for his/her 
own personal purposes. However, the actual time on a work call qualifies as time for 
purposes of calculating overtime/compensatory time.  

 
Q14. When is “waiting time” considered “hours worked?” 
 
A14. If an employee has reported to work and is engaged to wait, the time is considered 

hours worked and the time qualifies for calculating overtime/compensatory time.   
 
 If an employee has been relieved from duty and can use the time effectively for his/her 

own personal purposes, while waiting to return to work, the time is not hours worked and 
the time does not qualify for calculating overtime/compensatory time. 

 
Q15. If an employee is asked a work related question while off-duty, is that considered 

“hours worked?” 
 
A15. This will be case specific.  If infrequent work occurs for insignificant periods of time 

beyond the scheduled working hours, it can be disregarded.  However, employees 
should track and report these type of interruptions if they become more frequent.  

 
Q16. If an employee is “on-call” over a holiday and is restricted to the distance they can 

travel from their home or work location, is this considered time worked? 
 
A16. When an employee has been assigned to be “on-call” on a College designated holiday 

and must stay within a certain distance to campus, this will be considered work time no 
matter if they are called in to work or not.  The employee will receive holiday leave to use 
on another day.   

 
Q17. Is it allowable for a supervisor to change an employee’s work schedule to limit 

accrual of compensatory time? 
 
A17.    Yes, flexible scheduling is allowed in order to limit compensatory time as long as the 

supervisor gives appropriate notice to the employee per Section 5.3 of the NSCS-
NSCPA Bargaining Agreement.  

 
Q18. Can employees be required to attend College programs or events during non-work 

hours? 
 
A18. Yes, supervisors can assign employees to attend College programs or events that occur 

outside of their normal working hours and that time will be counted as hours worked.  If 
the employee attends a College program or event as a spectator on their own accord 
and does not perform any work, the time is not counted as hours worked.   
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Q19. May an employee stop working once they reach 40 hours worked in a week? 
 
A19. Employees need to work all of their scheduled weekly hours which may include more 

than 40 hours unless a schedule deviation or leave request is approved by their 
supervisor. 

 
Q20. Does compensatory time expire? 
 
A20.   No, once compensatory time has been earned, it does not expire.  Employees may 

accumulate up to a maximum of 240 hours of compensatory time.  Any compensatory 
time earned above that will be paid through payroll.  For more information on scheduling 
compensatory time, refer to Section 5.3 of the NSCS-NSCPA Agreement and Board 
Policy 5032. 

 
Q21. Can hours worked above 40 in a work week be carried over and applied to the next 

week? 
 
A21. No, employees will earn compensatory time at the rate of 1.5 for any work hours 

exceeding 40 in the work week (Sunday – Saturday).   
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